Mi is az akupunktúra?

Az embert teljes egésznek tekintő, betegség felismerésre és kezelésre használatos ősi kínai eredetű eljárás, amelynek során a bőr felületén elhelyezkedő, biológiailag aktív vagy akupunktúrás pontokat mechanikusan - tűszúrással -  vagy elektromágnesesen - lézerrel - ingerelnek.

 

 

Akupunktúra

Az akupunktúra elméleti alapja a taoista filozófia. E szerint mindennek az alapja az ellentétes erők (yin és yang) állandó mozgása és kölcsönhatása következményeként kialakuló összhang, harmónia. A yin és yang kifejezések írott formában először a Változások Könyvében (Yi Jing) jelentek meg, kb. ie. 1250. évben. Az életerő, energia kínai megnevezése a "Qi" (ejtsd: csi). Az emberi testet hosszirányban meridiánoknak nevezett képzeletbeli vonalak hálózzák be, egészséges szervezetben ezeken áramlik szabadon a "Qi". Az akupunktúrás pontok a meridiánokon helyezkednek el, és kapcsolatban vannak a belső szervekkel. Az életerő áramlás összhangjának zavara a test és a szellem állapotában változást okoz, tartós fennállás esetén pedig betegséghez vezethet.

Akupunktúrás kezeléssel beindíthatóak a szervezet öngyógyító folyamatai, hogy megszüntessék az energiaáramlás zavarait és helyreállítsák a harmonikus működéshez szükséges egyensúlyt. Önállóan vagy akár gyógyszeres kezelés kiegészítőjeként is alkalmazható. Az akupunktúrának számos variánsa ismert, viszont majdnem minden módszerben közös a tűk használata. Ezeket óvatosan a bőrbe szúrják, vigyázva arra, hogy ne okozzanak fájdalmat. Érzékenyebb pácienseknél tűk helyett a lézeres kezelés alkalmazható. Az akupunktúrát nem csak a fájdalmak kezelésére használják, hanem vérkeringési vagy légzési problémákra is. Emellett a kezelés bizonyos függőségek esetében is hatékony lehet. Indokolt esetben a kezelés kiegészíthető moxálással és köpölyözéssel.


A moxaterápia, moxibuszció, moxálás vagy moxázás egy melegítő kezelés, melynek során az akupunktúrás pontok területét melegítjük, feketeürömből készült, szárított, szivarszerű rúddal vagy golyóval. Ez maga a moxa, ami hosszasan és jól parázslik, viszont a bőrrel nem érintkezik, csupán a hő jut be a testbe, az akupunktúrás pontokon keresztül. A moxázás tulajdonképpen az életerő/energia áramlást helyrebillentő eljárás, amelynek alkalmazása hideg eredetű betegségek esetén ajánlott. Fontos kezelési módszer, és azt tartják róla, hogy ott is segíthet, ahol az akupunktúra hatástalan.


A köpölyözés vagy vákuummasszázs üveg vagy műanyag harang alatti vákummal végezhető, amely beszívja a páciens bőrét, és ezzel az adott helyen intenzív vérbőséget eredményez. Nagyon hatásos, bár szokatlan látvány. Nevezik még pohárvetésnek is, és az egyik legősibb méregtelenítő eljárás. Lehet egyszerű köpölyözés vagy csúsztatásos módszerrel végzett. Ez abban különbözik az egyszerűtől, hogy itt a harangokat lassan, óvatosan elmozgatják arról a helyről ahol a bőrre helyezték, tovább csúsztatva a bőrön, például a gerinc mellett. Így egy hosszú, vérbőségtől megszíneződő sáv keletkezik. Az elszíneződés, kipirosodás mértéke, a színeltérések, mindig fontos visszajelzések a kezelést végző számára, ebből is megállapítható vagy megerősíthető a diagnózis. Kiváló módszer nagy kiterjedésű fájdalmak oldására és a helyi keringés javítására, a lerakódott káros anyagok szétoszlatására, kiválasztására. A kezelés nem fájdalmas, de nyomot hagy a bőrőn, ami néhány nap alatt elmúlik. Vannak betegségek, amelyeknél alkalmazása ajánlott, de ellenjavallatok is fennállnak, ezért az otthoni kísérletezés, próbálkozás kerülendő.